Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Date geografice

Acest articol a fost editat în februarie 16th, 2021 la 10:39 pm

Comuna Teremia Mare este asezata in Vestul Judetului Timis, in zona de campie, la granita cu Serbia pe DN59c, care face legatura intre vama Jimbolia(25km) si orasul Sannicolau Mare(17km), important centru economic urban, situate in extremitatea vestica a jud. Timis.
Teremia Mare se incadreaza in categoria comunelor medii, are 3 sate apartinatoare, cu o populatie totala de 4200 locuitori, care au un profil socio-economic asemanator si cu o dezvoltare slaba in comparatie cu celelalte comune ale judetului Timis.
Localitatea dispune de resurese naturale constantd in ape geotermale recunoscute la nivel local si transfrontalier. Desi in prezent ele nu sunt folosite eficient existe traditie in utilizarea lor, atat ca baza de tratament cat si ca agent termic. In prezent ele sunt utilizate doar ca agent termic la capacitate redusa, oportuna fiind posibilitatea creerii unei statiuni balneare.
Economia se bazeaza in proportie de 90% pe agricultura care este bine dezvoltata datorita calitatii superioare a terenului agricol existand trei asociatii agricole puternice care utilizeaza metode moderne de lucru.
Reducerea dramatica a viilor si a instalatiilor de vinificare, care au fost punctul forte al Teremiei Mari a facut ca oamenii sa se indrepte spre legumicultura care este bine reprezentata de serele si solariile care se infiinteaza in tot mai multe gospodarii individuale.
Numarul  mic de firme din industrie face ca acest sector sa fie slab reprezentat.
Oferta turistica a localitatii este slaba dar cu potential de crestere existand puncte turistice de atractie recunoscute (Muzeul viei si a vinului,Muzeul Nichita Stanescu, Expozitia de pictura) care insa nu sunt sustinute de o oferta de servicii turistice (cazare, servirea mesei, agreement, divertisment).
Apropierea de centrul economic Sannicolau Mare este o oportunitate de dezvoltare a ofertei turistice prin valorificarea potentialului local.
In raport cu alte localitati rurale din judetul Timis, echiparea cu infrastructura edilitara este la nivel mediu (exista retea de energie electrica, alimentare cu apa cu grad de uzura avansat, telefonie cu cablu de fibra optica, cablu TV, acoperire integrala pentru telefonie mobila-reteaua CONNEX-Vodafone).
Reteaua de comunicatii rutiere consta in :

  • Drum national DN59c, care strabate comuna pe o lungime de 6km;
  • Drum comunal (pietruit), intre Teremia Mare si Teremia Mica;
  • Cale ferata cu 2 statii (la Nerau fiind capat de linie CF)